Χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη

Ο φρονιμίτης εμφανίζει τη μεγαλύτερη ατυπία στη μορφολογία του σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο δόντι της γνάθου και το μεγαλύτερο ποσοστό εγκλεισμού στη γνάθο. Αυτά σε συνδυασμό με την οπίσθια θέση του στον οδοντικό φραγμό καθιστούν την εξαγωγή φρονιμίτη μια οδοντιατρική πράξη, ο βαθμός δυσκολίας της οποίας μπορεί να αποδειχθεί αρκετά υψηλός.

Η χειρουργική εξαγωγή φρονιμίτη είναι μία από τις πιο συχνές χειρουργικές οδοντιατρικές πράξεις.

Οι ενδείξεις εξαγωγής φρονιμίτη μπορεί να είναι ποικίλες:

- Τερηδονισμός του φρονιμίτη σε βαθμό μη θεραπεύσιμο.

- Συχνά και επαναλαμβανόμενα περιστατικά περιστεφανίτιδας, φλεγμονής δηλαδή που αναπτύσσεται στα μαλακά μόρια που περιβάλλουν το φρονιμίτη.

- Τερηδονισμός του δευτέρου γομφίου στο σημείο που έρχεται σε επαφή με τον φρονιμίτη.

- Περιοδοντική βλάβη στο δεύτερο γομφίο.

- Κύστη οφειλόμενη στον φρονιμίτη.

- Για ορθοδοντικούς λόγους ή για προσθετικούς λόγους.

Ένας φρονιμίτης μπορεί να έχει ανατείλει κανονικά στον οδοντικό φραγμό, να καλύπτεται τμηματικά ή πλήρως από ούλα ή και οστό, καθιστώντας τον έτσι ημιέγκλειστο ή έγκλειστο. Για την ακτινογραφική απεικόνισή του απαραίτητη είναι μία καλής ποιότητας πανοραμική ακτινογραφία, από την οποία προκύπτουν σημαντικές πληροφορίες σε σχέση με τη γωνίωσή του,

το βαθμό εγκλεισμού του,

τη μορφολογία των ριζών του και έτσι μπορεί να γίνει μια προεγχειρητική εκτίμηση του βαθμού δυσκολίας της εξαγωγής του. Σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται απαραίτητη η διενέργεια μίας επιπλέον ακτινογραφίας, της λεγόμενης ψηφιακής ογκομετρικής τομογραφίας (digital volume tomography, DVT), ή αλλιώς υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης (cone-beam computed tomography, CBCT), που απεικονίζει με μεγάλη λεπτομέρεια στις τρεις διαστάσεις τη θέση του φρονιμίτη στο οστό της γνάθου και τη σχέση του με σημαντικά ανατομικά στοιχεία, δηλαδή τη σχέση του κάτω φρονιμίτη με το νεύρο της κάτω γνάθου, το κάτω φατνιακό νεύρο και τη σχέση του πάνω φρονιμίτη με το ιγμόρειο.

Μετά την εξαγωγή του φρονιμίτη, εκτελείται συρραφή της πληγής, δίνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (παυσίπονα/αντιφλεγμονώδη, αντιβίωση, αντισηπτικό στοματικό διάλυμα) και μετεγχειρητικές οδηγίες και κανονίζεται ραντεβού για επανέλεγχο του ασθενούς και αφαίρεση των ραμμάτων μετά από 7-10 μέρες.